CAO voor rijinstructeurs

Er is momenteel geen cao voor rijinstructeurs. Dit is overigens ook onnodig, omdat veel rijinstructeurs zzp’ers (binnen of buiten een franchise) zijn. De rijschool sector is daarmee één van de weinige branches waarin geen cao geldt.

Komt er een cao voor rijinstructeurs?

Zoals het er nu uitziet, zal er voorlopig ook geen cao voor rijinstructeurs komen. Zelfs niet nu het de branche voor de wind gaat. Het zou kunnen dat je andere verhalen hebt gehoord. Er is namelijk in 2015 wel sprake geweest van een mogelijk cao voor rijinstructeurs. Hoe dat precies zat, vertellen we je graag.

Hoe zat het met het cao-concept?

In 2015 stelde het CNV een cao-concept voor rijinstructeurs in loondienst op. Het desbetreffende concept moest echter nog wel goedgekeurd worden door de rijschool branche. Al snel zag het ernaar uit dat het cao niet ingevoerd zal worden. Het is ook geen reden om lid te worden van het CNV, omdat uiteindelijk de brancheorganisatie(s) een besluit nemen.

Als rijinstructeur moet je hard werken om je salaris te verdienen. In het cao-concept waren salarisschalen opgenomen. Een rijinstructeur in de categorie B met één jaar ervaring heeft recht op een minimum uurtarief van €11,32. Bij 10 jaar ervaring zal het minimale uurtarief stijgen naar 14,69. Er zijn meerdere factoren die betrekking hebben op de salarisschaal, informeer daar altijd naar bij je rijschoolhouder.

Daarnaast wordt een rijinstructeur doorbetaald wanneer een rijbewijs kandidaat zich te laat heeft afgemeld of verhinderd is. Dat geldt tevens voor het geval wanneer een rijinstructeur tussen de lessen door geen leerling in het lesvoertuig heeft zitten. Tot slot krijgt iedere rijinstructeur per dag een half uur om zijn of haar administratie op orde te brengen. Dat was het idee.

Vakantietoeslag en vrije dagen

Bij een werkweek van 40 uur heeft een rijinstructeur recht op 25 betaalde vakantiedagen per jaar, volgens het toenmalige cao-concept. Vanaf de leeftijd van 55 jaar kunnen daar extra dagen bijkomen. Daarnaast heeft een werknemer de mogelijkheid om overtollig vakantiedagen tot maximaal 10 vakantiedagen mee te nemen naar het volgende kalenderjaar of uit te laten betalen. De vakantietoeslag is 8% van het bruto jaarsalaris.

Al met al goed om te weten; zo ben je weer helemaal op de hoogte. Het belangrijkste om te weten is in ieder geval dat er momenteel geen cao voor rijinstructeurs geldt en dat deze hoogstwaarschijnlijk ook niet zal komen. Mochten er updates plaatsvinden, dan laten wij het natuurlijk direct weten.

Rijschool Academie

baangarantie

100% baangarantie na jouw opleiding

netherlands

Cursussen over héél Nederland

bedrijf

Begin je eigen bedrijf en wees je eigen baas!

Betalen

Betalen in termijnen van 10 maanden

avondcursussen

Avondcursussen

slagingspercentage

Hoog slagingspercentage

studeren

Overal inloggen, oefenen en studeren

examengerichte

Examengerichte trainingen

Rate this page