Meest agressieve weggebruikers van Europa

apr 30, 2019 | Blogs | 0 Reacties

Volgens een enquête die is uitgevoerd in elf Europese landen, behoren Belgische bestuurders tot de groep van meest agressieve chauffeurs in Europa, zo meldt het verkeersinstituut Vias.

Achter het stuur andere weggebruikers beledigen, luid toeteren, opzettelijk te dicht op de bumper rijden of zelfs uit de auto stappen om een discussie aan te gaan, deze gedragingen worden steeds frequenter vertoond op de Belgische wegen. Sterker nog, deze gedragingen komen vaker voor in België dan in alle andere Europese landen.

Het verontrustende fenomeen dat 1 op de 10 Belgen betrokken is geweest bij een ongeval of bijna-ongeval als gevolg van mobiel bellen, is volgens Vias ook aanwezig. Deze resultaten komen voort uit een recente enquête van La Fondation Vinci Autoroutes in 11 Europese landen.

Het wordt steeds erger

Het percentage Belgische bestuurders dat regelmatig de claxon gebruikt om hun ongenoegen te uiten, is gestegen tot maar liefst 63 procent. Dit is een toename ten opzichte van 53 procent in 2017. De Spanjaarden voeren de lijst aan met 66 procent van de bestuurders die de claxon gebruiken. Daarnaast blijkt uit een recente enquête dat bijna 6 op de 10 Belgische automobilisten schelden tegen andere bestuurders. Dit is een stijging ten opzichte van 52 procent in 2017. Enkel de Grieken en Italianen blijken nog vaker te schelden tijdens het rijden.

Het aantal gevallen van automobilisten die uitstappen om verhaal te halen bij andere weggebruikers, stijgt in België gestaag. Een op de drie bestuurders geeft aan bewust te bumperkleven en een op de vijf gebruikt nog steeds af en toe hun mobiele telefoon zonder handsfree-functie. Deze cijfers verschillen aanzienlijk met die van Nederland (15 procent) en Groot-Brittannië (11 procent), waar dit gedrag het minst voorkomt van alle onderzochte landen.

Ook in Nederland

Volgens het Vias-instituut zijn alle vormen van ongepast gedrag in het verkeer de afgelopen twee jaar in Europa toegenomen, ook in Nederland. CEO Karin Genoe merkt op: “Het verkeer wordt steeds drukker en dit uit zich meer en meer in agressief en ongepast rijgedrag, zoals bumperkleven en verbale agressie. Vaak is onoplettendheid de oorzaak van vele ongevallen en bijna-ongevallen.”

Het Vias Institute geeft aan dat deze situaties vaak voorkomen door het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden, maar ook door andere handelingen zoals het instellen van de GPS. “Deze twee fenomenen komen steeds vaker voor en vereisen onze aandacht. Het blijft belangrijk om bestuurders te informeren over de gevaren die dit gedrag met zich meebrengt”, aldus Genoe.

Rijschool Academie

baangarantie

100% baangarantie na jouw opleiding

netherlands

Cursussen over héél Nederland

bedrijf

Begin je eigen bedrijf en wees je eigen baas!

Betalen

Betalen in termijnen van 10 maanden

avondcursussen

Avondcursussen

slagingspercentage

Hoog slagingspercentage

studeren

Overal inloggen, oefenen en studeren

examengerichte

Examengerichte trainingen